Titluri de plata ANRP

                       Verifică efectuarea plăţii de către Ministerul Finanţelor Publice. 

 Proceduri de plată

(1) Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, denumită în continuare ANRP, răspunde de realitatea, regularitatea şi legalitatea datelor înscrise în titlurile de plată. În baza acestor date, Ministerul Finanţelor Publice dispune plata.


(2) Ministrul Finanţelor Publice sau altă persoană împuternicită în acest sens acţionează ca ordonator principal de credite şi îndeplineşte atribuţiile şi răspunderile prevăzute în Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv cele privind aprobarea angajării bugetare, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor din fonduri publice.


(3) Titlurile de plată emise conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor nr. 20/2013*) reprezintă angajamente legale şi se transmit săptămânal de către ANRP la Ministerul Finanţelor Publice în 5 zile de la emitere. Transmiterea se face prin Serviciul de informaţii clasificate, în mod centralizat conform anexei care face parte integrantă din prezenta procedură.
──────────
*) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor nr. 20/2013 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
──────────
(4) Anexa se certifică de reprezentanţii ANRP cu atribuţii în acest sens, pe fiecare pagină în parte, din punctul de vedere al realităţii, regularităţii şi legalităţii datelor cuprinse în aceasta şi se transmite în original şi în format electronic.


(5) Lichidarea cheltuielilor se face de către Ministerul Finanţelor Publice pe baza Notei de lichidare care poartă viza pentru "Bun de plată" a ordonatorului principal de credite sau a persoanei delegate cu aceste atribuţii şi care stă la baza înregistrării în contabilitatea patrimonială a instituţiei publice a obligaţiei de plată faţă de terţii creditori.


(6) Plăţile se efectuează de către Ministerul Finanţelor Publice în termen de maximum 175 de zile de la primirea titlului, fără a depăşi termenul prevăzut de art. 31 alin (3) şi art. 41 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de art. 11 alin. (1) din Legea nr. 164/2014privind unele măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procesului de soluţionare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum şi al Legii nr. 290/2003privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, şi pentru modificarea unor acte normative. Titlurile de plată vor fi procesate în ordinea cronologică a primirii de la ANRP şi în limita creditelor bugetare deschise cu această destinaţie.


Informaţii utile privind emiterea titlurilor de plată aferente deciziilor de compensare prin puncte - Legea nr. 165/2013

  • Conform prevederilor art. 31 din Legea nr.165/2013, după 1 ianuarie 2017, titularii deciziilor de compensare prin puncte și ai certificatelor de deținător de puncte pot depune la sediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), personal sau prin mandatar, cereri de valorificare a punctelor în numerar.
  • Odată cu cererea, solicitanții trebuie să depună următoarele documente:
  • Decizia de compensare sau de validare parțială/certificatul de deținător de puncte, în original;
  • Copia actului de identitate;
  • Procura specială, în original (în cazul în care cererea este depusă prin mandatar).
  • În cazul în care se impune rectificarea unor date de identificare din decizia de compensare / de validare parțială/ certificatul de deținător de puncte (nume, CNP sau adresă), solicitanții vor indica prin cerere, în mod expres, datele care trebuie avute în vedere la emiterea titlului de plată.
  • În situația în care cererea se depune de către moștenitori, este necesară anexarea copiei legalizate a certificatului de moștenitor, doar în situația în care defunctul este menționat pe decizia de compensare. Dacă certificatul de moștenitor nu cuprinde și C.N.P. al autorului, se va depune o copie a certificatului de deces.
  • Atragem atenția că în cazul în care un moștenitor solicită emiterea titlului de plată și pentru alți moștenitori, este necesară depunerea unei procuri notariale prin care i s-a acordat mandat în acest sens.
  • Dacă decizia de compensare prin puncte a fost emisă pe numele mai multor beneficiari, fără a fi însă specificată cota ce îi revine fiecăruia, titlul de plată se va emite:
  • pe numele tuturor beneficiarilor din decizie, numai după înregistrarea cererilor tuturor acestor persoane;
  • individual, pentru persoana care a făcut cerere, dacă s-a făcut partajul drepturilor stabilite prin decizia de compensare. În această ipoteză este necesară depunerea actelor care fac dovada partajului.
  • Exemplu:
  • Acte necesare pentru emiterea titlului de plată aferent unei decizii cu 5 beneficiari
  • decizii în original (toate cele 5 exemplare originale ale deciziei de compensare);
  • cereri de plată din partea tuturor beneficiarilor (5 cereri), depuse personal sau prin mandatar;